Lightning Protection Products

France Paratonnerres IF3


Product No:Pro2009413162927
Product Model:IONIFLASH IF3
UpdateTime:2010.06.03
Views:3630

CERCETARE PERMANENT PENTRU O FIABILITATE OPTIM
Obiectivul societii France Paratonnerres este de a asigura printr-o cercetare permanent fiabilitatea echipamentului pe care vi-l propune. Punerea la punct a paratrsnetului IONIFLASH, bazat pe dezvoltarea unui sistem ionizant, este rezultatul numeroilor ani de cercetare. Experimentrile efectuate n Laboratorul de Cercetare de Foarte nalt Tensiune al EDF, au permis colectarea informaiilor necesare conceperii primului IONIFLASH. Alte studii efectuate regulat duc la creterea performanelor obinand astfel un material din ce n ce mai fiabil.
Datorit spiritului su de inovaie France Paratonnerres a catigat i ncrederea clienilor prestigioi, cum sunt France Telecom, EDF, Armée Francaise, CEA, Centre Nationale d’Etudes Spatiales, Ministere de la culture, TDF, Banque de France, etc.

IONIFLASH IF3 (inox i cupru)

1996 :
Laboratorul de Foarte nalt Tensiune al Universitii din Pau ; Cercetare fundamental efectuat timp de trei luni, despre funcionarea diferitelor sisteme de paratrsnete cu dispozitiv de amorsare.
Aceste cercetri au permis s se constate c n stadiul actual al cunosinelor, numai sistemul de tip IONIFLASH poate ameliora n mod semnificativ performanele paratrsnetului tij simpl, la toate condiiile de test.


Rampa de lansare pentru Ariane 5

STPNIRE PRIN NELEGERE.
Pentru a nelege aciunea unui paratrsnet este esenial nelegerea procesului formrii trsnetului. Lovitura de trsnet ncepe prin naterea unui lider n mijlocul norului. Acesta se apropie de pmant n trepte i se numete lider descendent.
Prezena norului oragios provoac creterea campului electric la nivelul solului.
Aceast variaie atrage dup sine apariia efectului corona la varful tuturor structurilor geometrice, aceast ionizaie natural este originea unui lider ascendent.
Lovitura de trsnet provenit din liderul descendent lovete direct pmantul, o cldire sau o persoan, provocand numeroase accidente materiale sau corporale. ntr-o lovitur de trsnet negativ de putere mijlocie valoarea maxim a curentului este de 25.000 A.

O TEHNOLOGIE N SERVICIUL SECURITII.
Paratrsnetul are funcia de a emite o descrcre electric ascendent pentru a devia efectul liderului descendent. Propagandu-se spre nor, aceast descrcare ascendent creaz un camp suficient pentru a modifica traiectoria liderului descendent : lovitura de trsnet fiind condus astfel n sol. Acest proces poate s se efectueze n mod natural, dar aciunea paratrsnetului IONIFLASH permite o declanare mai rapid i ofer deci o protecie mai eficace.
Acesta este conceptul avansului de amorsare.

Circuitul de 24 de ore de la Le Mans

IONIFLASH : ALEGEREA FIABILITII.
Fiabilitate este calitatea esenial a paratrsnetului IONIFLASH.
Aceasta este asigurat de :
Principiul de funcionare al dispozitivului de amorsare care nu face apel la nici o component fragil (fr risc de defeciune)
Precizia de ionizare este fr precedent, ne aflm n domeniul unor timpi de milionimi de secund
Materialele utilizate la fabricaie : cupru, oel inoxidabil sunt alese pentru rezistena lor excelent la coroziune.
Calitile lui de autonomie i de fiabilitate permit instalarea lui chiar i n locurile greu accesibile, pe clopotnie de exemplu.

RAPORTUL TESTELOR PARATRSNETULUI IONIFLASH
ncepand din iulie 1995 performanele paratrsnetelor cu dispozitiv de amorsare (PDA) sunt determinate potrivit rezultatelor obinute n laborator, n conformitate cu procedura de evaluare din norma NF C 17-102.
France Paratonnerres a ales laboratorul de Descrcri Electrice al Universitii din Pau – Frana pentru a caracteriza performanele paratrsnetului IONIFLASH potrivit acestei proceduri.

Procedura de testare:
Evaluarea valorii medii a lui dT trebuie s fie efectuat asupra unei serii de 100 de ocuri, respectiv asupra dou configuraii corespunztoare para-trsnetului cu dispozitiv de amorsare (PDA) i paratrsnetului tij simpl (PTS). Condiiile naturale de camp sunt simulate n laborator prin suprapunerea unui camp electric permanent i al unui camp de impuls asociat unui electrod cu form de platou situat la o nlime H de la sol.


    Exemplu de oc realizat n laboratorul EDF des Renardieres

Condiiile campului permanent, care rezult din cauza distribuiei sarcinilor din nor, sunt stabilite cu ajutorul unei tensiuni continue de polaritate negativ, aplicat electrodului platou, producand un camp de 10 la 20 kV/m.
Campul cu forma de impuls, fiind rezultatul apropierii liderului descendent, este simulat printr-o und de tensiune bi-exponenial de polaritate negativ, aplicat platoului. Durata de cretere este definit ntre 30% - 90% i este de 650 μs. Panta undei n faza de cretere a descrcrii se af n jurul valorii de 10 GV/m/s.
Rezultatul probelor
Avans de amorsare omologat : 129 μs
Versiunea din decembrie 2001 a normei NF C 17-102 a privilegiat securitatea instalaiilor ponderand la 60 μs avansul de amorsare pentru toate paratrsnetele cu dispozitiv de amorsare care au depit aceast valoare. De atunci pentru paratrsnetul IONIFLASH se foloete aceast valoare de 60 μs pentru calculul razelor de protecie.
Raza de protecie asigurat de paratrsnetul IONIFLASH
Raza de protecie asigurat de un PDA depinde de nlimea sa (h) fa de suprafaa de protejat, de avansul lui de amorsare i de nivelul de protecie ales.
Rp=√h(2D – h) + ΔL(2D + ΔL) pentru h≥ 5m
Pentru h< 5m, se utilizeaz metoda grafic cu curbele din Fig.19 a,b,c,d din normativul I20-2000.
Rp : raz de protecie
h : nlimea varfului PDA fa de linia orizontal care trece prin varful elementului de protejat
D : 20 m pentru nivelul de protecie I
30 m pentru nivelul de protecie II
45 m pentru nivelul de protecie III
60 m pentru nivelul de protecie IV
ΔL: ΔL(m)=V(m/μs) ΔT(μs)
ΔT: avansul de amorsare rezultat din probele de evaluare a PDA
Zona protejat
Zona protejat este delimitat de nvelitoarea de revoluie cu acela ax ca i PDA-ul i definit de razele de protecie corespunztoare diferitelor nlimi h considerate ( n schema de mai jos) :

nlimea
paratrsnetului
Raza de protecie n metri (1)
(conform normativelor)
h(m)

Nivelul 1(2)

Nivelul 2(2)

Nivelul 3(2)

Nivelul 4(2)

2 32 34 40 44
3 48 52 59 65
4 65 69 78 86
5 79 86 97 107
6 79 87 97 107
8 79 88 98 108
10 79 89 99 109
20 80 89 102 113
40 77 89 105 118
60 69 85 104 120

(1) n cazul riscului efectelor duntoare asupra mediului (C5=10),
raza de protecie este redus cu 40% n conformitate cu fia de interpretare
a normativului francez NF C 17-102 din decembrie 2001.
(2) Nivelul de protecie se determin n conformitate cu normativul I20-2000.



hn : nlimea varfului PDA fa de planulorizontal care trece la varfulelementului de protejat considerat
RPn : raza de protecie al PDA pentrunlimea considerat

Download:


IF3_en.pdf